Oolong

Weinig gekend maar o zo lekker. Ze geven zoveel voldoening in hun krachtige aroma’s en smaken. Eénmaal je ze leert kennen, weet je van geen ophouden om deze thee te drinken.

Oolong is een traditionele thee gemaakt volgens een specifiek proces. Zon gedroogd, gedeeltelijk oxideren, rollen en soms roosteren zijn allemaal onderdeel van dit proces. Er zijn ook hiervan veel variëteiten met elk hun aparte smaak en aroma’s. Deze gaan van floraal, fruitig tot geroosterd en houtachtig. Qua uitzicht kan je oolong onderverdelen in 2 stijlen, namelijk bal gerold en getwiste blaadjes. Verder is oolong onderverdeeld in 4 regios waar deze gemaakt worden:

  • Noord Fujian: Ook gekend als Wuyi rock thee, Yancha en nog veel andere namen. Hier komt Da Hong Pao vandaan. Een zéér gekende thee die verkrijgbaar is in zowel licht, medium als zwaar geroosterd.

  • Zuid Fujian: Vanuit deze regio komt Tie Guan Yin. Ook deze is te verkrijgen in alle geroosterde niveaus.

  • Guangdong: Zéér aromatische florale en fruitige thee’s. Ook gekend als Dan Cong.

  • Taiwan: Hier komen ook prachtige thee’s vandaan. Een land die misschien niet zo gekend is, maar waar perfect ook thee kan verbouwd worden.