Witte Thee

Witte thee wordt vernoemd naar het uitzicht van de theeblaadjes. Volgens legendes zou witte thee het eerst ontdekt zijn door Lan Gu, een vrouw die in Fuding (Fujian) woonde. De belangrijkste regio’s in Fujian waar witte thee gemaakt wordt zijn: Fuding, Zhenghe, Songxi en Jianyang. Buiten Fuijan wordt er ook witte thee gemaakt, maar volgens de ‘die hards’ is dit dan niet meer de oorspronkelijke witte thee. De belangrijkste witte thee’s zijn: silver needle (yin zhen), white peony (bai mu dan), gong mei en shou mei. Hier wordt vooral onderscheidt gemaakt volgens de graad van de blaadjes. Hiermee bedoelen we de tipjes; 1e, 2e,… blad onder de tipjes. Daarnaast heb je nog moonlight white vanuit Yunnan die een “nieuwe” soort witte thee is, gemaakt volgens een ander proces. Een voordeel van witte thee is dat deze kan ouderen. Dit is een relatief nieuw gebruik maar met mooie resultaten. Best kan je deze kopen in een cake.

Een chinees gezegde gaat als volgt: 1 year tea, 3 years medicine, 7 years treasure.

Het eenvoudig en delicaat proces om witte thee te maken reflecteert in de smaken. Licht en fris, maar toch overtuigend!