Zwarte Thee

Onze zwarte thee’s hebben prachtige smaken en aroma’s. Van chocolade tot floraal en fruitig. Een totaal nieuwe ervaring! Hier begint de (her)ontdekking van zwarte thee!

In China wordt zwarte thee Hong Cha genoemd. Letterlijk vertaald betekend dit rode thee, vernoemt naar de kleur van de thee. In de westerse wereld gebruiken ze de kleur van de theeblaadjes en noemt men het zwarte thee.

Net als groene thee wordt zwarte thee gemaakt van de plant Camellia Sinensis. Waarom is zwarte thee dan zwart? Dit komt door het oxidatieproces. Tijdens het oxidatieproces zorgt zuurstof ervoor dat de enzymen in de theeblaadjes beginnen te oxideren. Hierdoor worden de theeblaadjes zwart en veranderen de smaken en aroma’s.

Zwarte thee wordt overal in China gemaakt en er bestaan dan ook veel variëteiten van. Deze worden onderverdeelt in 3 hoofdcategoriëen:

  • Xiao Zhong: De zwarte thee met de langste geschiedenis. Wordt nog eens onderverdeelt in Zheng Shan Xiao Zhong (Lapsang Souchong genaamd in de westers wereld) en Waishan Xiao Zhong.

  • Gong Fu: Verwijst naar de methode van theezetten die wij ook promoten. Onder Gong Fu thee vallen veel variëteiten. De bekendste zijn: Qimen, Dianhong, Yihong en Ninghong.

  • Gebroken thee: Dit zijn theeblaadjes die gebroken worden. Deze zijn afkomstig van grote plantages en vooral geteeld voor export. De kwaliteit zal dus laag zijn. Deze thee wordt vooral gebruikt in blends en in theezakjes.